Thursday, January 12, 2012

Vaalikone 2012 viemässä vaalisalaisuutta historiaan?

Anna virtuaaliäänesi Keskus-vaalikone 2012:ssa ja jaa se Facebookissa

Tilanne 13.1.2012Vaalisalaisuuden kunnioittaminen
Suomessa on perinteisesti kunnioitettu erityisen tarkkaan vaalisalaisuutta. Eli jokaisella on oikeus pitää omana tietonaan se, ketä aikoo äänestää. Erityisesti suomalainen vanhempi sukupolvi on arvostanut sitä ajatusta hyvin korkealle, että poliittisia tai uskonnollisia näkemyksiä ei tulisi kovin näkyvästi tuoda esille ainakaan julkisesti. Vaalisalaisuuden tarkoitushan on suojata kansalaisia, jotta jokainen uskaltaa äänestää omantahtonsa mukaisesti ilman, että tarvitsee pelätä painostusta tms.

Vaalikonetuloksien jakaminen
Presidentinvaaleihin 2012 liittyen on ollut silmiin
pistävää, kuinka avoimesti ihmiset jakavat vaalikonetuloksiaan Facebookissa. Erityisesti Ylen vaalikoneen tuloksia on näkynyt Facebookin News streamissa tuon tuosta. Niihin suhtaudutaan yleisesti melkolailla huumorilla ja moni pyrkii kommenteissaan häivyttämään sen ajatuksen muilta, että kyseinen henkilö oikeasti äänestäisi vaalikoneen antamaa ehdokasta. Toiset ovat kyllä hyvin avoimia kommenteissaan ja tuntuu siltä, että tämän päivän sukupolvelle on entistä luonnollisempaa kertoa avoimesti myös poliittisia kantojaan.

Äänestyskyselyt vaalikoneissa
Helsingin sanomien vaalikoneessa kysytään: "Ketä aiot oikeasti äänestää presidentin vaaleissa 2012?" Statistiikka tästä antaa aika hyvin osviittaa siitä, mikä on oikea tämän hetkinen tilanne presidenttien suosiossa. MTV3:n vaalikoneessa on mahdollisuus "likettää" omaa ehdokasta. Näissähän on se ongelma, että voi osoittaa tykkäämistään useammalle ehdokkaalle tai vastata, että aikoo äänestää useampaa ehdokasta. Tätä ongelmaa ei internetin ihmeellisessä maailmassa pystytä kokonaan poistamaan ennen kuin toimintaan liitetään tarpeeksi luotettava tunnistautumisjärjestelmä.

Keskus-vaalikone 2012:n äänestysominaisuus
Keskus-vaalikoneessa on pyritty kehittämään tätä ominaisuutta vielä vähän eteenpäin antamalla jokaiselle käyttäjälle ääni, jonka kohdetta voi vaihtaa ajan kuluessa ehdokkaiden välillä, mutta ääniä on vain yksi. Tavoitteenamme on, että tämä "äänestysominaisuus" antaisi yhtä luotettavaa tietoa sen hetkisestä äänestysennusteesta, kuin tiedotusvälineiden tekemät gallupit.

Äänen antaminen Keskus-vaalikoneessa 2012 on julkista. Eli muut voivat nähdä, kenelle on virtuaaliäänensä vaalikoneessa antanut. Keräämme kokemuksia presidentinvaaleissa 2012 siitä, miten tämä ominaisuus otetaan vastaan ja kuinka rohkeasti ihmiset uskaltavat näyttää, ketä aikovat äänestää. Vaikka eihän se sitä näytä, että ketä lopulta oikeasti äänestää. niin kuin eivät lehtien gallupitkaan.

Aika näyttää, miten tämä ominaisuus toimii.


Kirjoittanut Juha Mattila

No comments:

Post a Comment