Friday, January 20, 2012

Keskusvaalikone -gallup: Niinistö ja Haavisto menossa toiselle kierrokselle. Tarkasta tilanne vaalikone 2012:sta


Tilanne 20.1.2012 klo 11

Keskusvaalikoneessa on mahdollista antaa virtuaaliääni omalle ehdokkaalle. Vaalikone 2012 :ssa kaikista annetuista äänistä käy ilmi, että Niinistö on edelleen johdossa, mutta Haavisto olisi jo aika lähellä vain muutaman prosentin päässä. Arhinmäki on yllättäen pronssikannassa Soinin edellä. Lisäksi Väyrysen kannatus on yllättävän alhainen vasta viidentenä.

Mikä mielenkiintoisinta myös Ylen gallupissa Niinistön prosentuaalinen kannatus oli yhtäpitävä Vaalikone 2012 :n kanssa. Toisaalta Haaviston kannatus on Vaalikone 2012 :n ja Ylen vaalikoneen välillä hyvin erilainen. Joka tapauksessa kärkikaksikko on kummassakin vaalikoneessa sama ja enteilee jo ehkä hieman sitä, ketkä kaksi tulevat mahdollisella toisella kierroksella kisailemaan.


Helsingin sanomissa kritisoitiin tänään laskentatapaa, jolla Ylen tulos oli saatu. Ylen kyselyssä epävarmat äänestäjät oli otettu omaksi prosentuaaliseksi ryhmäkseen. Tällöinhän jokaisen kannattajan prosentuaalinen kannatus on paljon pienempi, kuin jos olisi laskettu ehdokkaiden absoluuttinen kannatus keskenään. Toisaalta laskentatapa tuo tietynlaista jännitystä, koska epävarmathan voivat äänestää käytännössä miten vain tai olla äänestämättä. Tuskin he kuitenkaan tyhjää äänestävät.

Gallupeita on siis monenlaisia ja esimerkiksi rehellisyyden nimissä on sanottava, että Vaalikone 2012 :ssa ehdokkaiden kannatustilanne ei ole elänyt yhtä villisti, kuin mitä valtamedioiden mukaan on tapahtunut. Vaalikone 2012 kuvaa vain otantaa osasta Facebook -käyttäjiä, joten siitäkään ei voi vetää lopullisia johtopäätöksiä vaalitulosta ajatellen.

No joka tapauksessa näillä gallupeilla ja uutisoinneilla saadaan varmasti kutkuttavaa jännitystä vaaleihin. Toivottavasti ne saavat ainakin aikaan sen, että ihmiset kävisivät äänestämässä.

No comments:

Post a Comment